d’qì tèxtil

d’qì és un projecte que neix de la plataforma Plaggi.cat amb l’objectiu de crear una línia estètica de roba que garanteixi una producció sostenible, tant en l’àmbit social com mediambiental. Seguint tot el procés de producció de les peces, des de la matèria primera fins al producte final.

Com?

Avui dia treballem amb els teixits del projecte manresà Cotó Roig. Són les persones de Cotó Roig qui compren el cotó a la cooperativa las Marismas de Lebrija (Sevilla), el porten a les Filatures de la colònia agafallops de Ripoll per tal de transformar la fibra en fils i després el porten a Mataró on es teixeix i s’aconsegueix el teixit anomenat cotó morè, o cotó roig. Una vegada Cotó Roig tenen el teixit el porten a Llinars del Vallès, on es fan els acabats, es netegen d’impureses i se li dona la textura definitiva, i en el cas que sigui necessari és on es tenyeixen. Arribats en aquest punt, els rotllos de tela es dirigeixen a Manresa des d’on Cotó Roig el comercialitza, i és allà on ens dirigim nosaltres a buscar aquest teixit per portar-lo cap a Igualada.

Què aconseguim amb això?

D’aquesta manera busquem la matèria primera més pròxima per tal d’evitar grans trajectes de transport. Els dos únics punts productius de cotó d’Europa són Andalusia i a Grècia, així doncs treballem amb la producció més pròxima de cotó des del nostre territori. La recol·lecció i el desmuntat d’aquest cotó es fa amb maquinària, esquivant així l’explotació de persones per a poder donar un preu accessible i garantint que no hi ha hagut mà d’obra infantil, tant present en el món de la recol·lecció del cotó. Tot aquest procés sota la supervisió de les companyes de Cotó Roig.

Resultat

Arribat el teixit a Igualada, des del nostre taller cooperatiu de Plaggi.cat amb la participació de l’autora de moda Sonia Marabé dissenyem les peces a fer. És la mateixa Sonia qui talla i confecciona les peces de forma artesanal una per una, esquivant una producció massiva i alienadora. Finalment des del mateix taller estampem manualment amb serigrafia les talles de cada una de les peces i les deixem a punt per a totes vosaltres. És també des del taller on estampem amb serigrafia les caixes amb cartró reciclat comprat a Pons Arts Gràfiques d’Igualada.

Ara ja coneixes tot el recorregut que té aquesta peça de roba.

Apostem per la transparència, la proximitat i la sostenibilitat.

Aquest és el principi del canvi, cap a la sobirania del vestir.

0